Operatie of dieet?Afvallen door een dieet

De meest gangbare manier om gewicht te verliezen is minder te eten, bewuster te eten en meer te bewegen. Wanneer u stopt met het dieet, neemt meestal ook uw gewicht weer toe. En zelfs zo, dat u zwaarder bent geworden dan voor u het dieet begon. U begint opnieuw met een dieet, misschien vervangt u maaltijden door shakes of gebruikt u medicatie. Het resultaat is dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt van afvallen, nog meer aankomen door vervallen in oude eetpatronen en opnieuw afvallen: het jojo effect. U bent niet de enige; helaas komt meer dan 70% van de mensen met overgewicht in deze negatieve cyclus terecht.

Uw lichaam gaat met elke dieetpoging steeds zuiniger om met de energie. Het wordt dus per poging steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, om af te vallen.

RaMedical_GraphImages-011

En nu?

Deze situatie herkent u vast, want wie is er niet ooit aan de slag gegaan met een dieet en een fitnessprogramma om het gevecht met de kilo’s aan te gaan? De kilo’s vliegen eraf, maar op termijn raken zowel het gezonde eetpatroon als de gang naar de sportschool in het slop. Helaas wijst de praktijk uit dat de meeste mensen geen blijvend gewichtsverlies bereiken.

Wat betekent dat voor u met extreem overgewicht? U staat immers voor een nog veel grotere uitdaging als het aankomt op blijvend gewichtsverlies en het verbeteren van uw gezondheid. Een operatie biedt voor u zeer waarschijnlijk het beste resultaat.

Met een operatie kunt u uw doel op de lange termijn bereiken. Echter, het is een hulpmiddel. Gedragsverandering, aanpassing van uw leefstijl, aanpassing van uw eetpatroon en veel zelfdiscipline zijn allemaal noodzakelijk om een operatie voor gewichtsvermindering tot een succes te maken. Wij helpen u hier graag bij.

Behandelmethode

Maagband

De maagband wordt vlakbij de overgang van de slokdarm naar de maag geplaatst. De maagband wordt door middel van een kijkoperatie om de maag geplaatst zonder dat de maag hierbij ingesneden hoeft te worden. De kijkoperatie heeft de voorkeur boven de zogenaamde ‘open’ procedure omdat de kans op complicaties veel kleiner is en er sprake is van een sneller herstel.

Gastric Bypass

De Gastric Bypass is een ingrijpende operatie. Bij een Gastric Bypass wordt de maag kleiner gemaakt waardoor u minder kunt eten. Ook de dunne darm wordt met ongeveer 1,5 meter ingekort of eigenlijk omgeleid (gebypassed). Deze operatie leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten, omdat een deel van de dunne darm is uitgeschakeld. Dit noemen we malabsorptie. Er kan minder voedsel genuttigd worden waarvan ook nog eens een kleiner gedeelte in het lichaam kan worden opgenomen.

Gastric Sleeve

Bij een Gastric Sleeve wordt tijdens een zogenoemde ‘kijkoperatie’ de maag verkleind waardoor u minder kunt eten. Hiervoor worden ongeveer 5 sneetjes in de buik gemaakt. De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats onder volledige narcose.

Wilt u weten of een operatie geschikt is voor u?

over3_image

Gewichtsverlies zonder operatie

Als u geen operatie wilt ondergaan, dan kunt u met deze leefregels aan de slag om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

  • Discipline
  • Veel beweging
  • Gezonde voeding
  • Begeleiding van een diëtist
  • Consistent eetpatroon
  • Minder alcohol drinken

Ra-Medical helpt u

Voor mensen die lijden aan extreem overgewicht bieden wij vaak de oplossing. Een goede voorlichting vormt de basis om een besluit te nemen. Vragen of twijfel?

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op de site van Obesitas Vereniging.