Gastric Bypass

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal omgeleid. Deze maagverkleining is in principe definitief. De gastric bypass geldt op dit moment als de standaardoperatie bij extreem overgewicht en wordt in Nederland jaarlijks ruim 8.000 keer uitgevoerd.

Het merendeel van de patiënten raakt na een gastric bypass gedurende 1-2 jaar meer dan 60% van hun overgewicht kwijt.

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Bekijk of je in aanmerking komt

Wat gebeurt er bij een gastric bypass operatie?

Tijdens de operatie wordt van het bovenste gedeelte van de maag een nieuw klein maagje gemaakt. Deze nieuwe maag heeft de grootte van ongeveer een kiwi. De verkleinde maag verbindt de chirurg met de dunne darm (A). De grote resterende maag en het eerste stukje dunne darm (de twaalfvingerige darm) blijven in je lichaam aanwezig, maar er komt geen voedsel meer doorheen. Wel maakt de restmaag maagsap aan. Dit komt alsnog bij het voedsel via een nieuwe verbinding tussen de twee delen van de dunne darm. (B).

gastric bypass

Afvallen na een maagverkleining werkt op drie manieren

  1. Je kunt minder eten door het kleine maagje. Dit betekent dat je nog maar kleine beetjes tegelijk kunt eten. De nieuwe maaguitgang is nauwer dan de oude. Daardoor doet het voedsel er langer over het kleine maagje te verlaten. Je houdt dus langer een vol gevoel.
  2. Het voedsel slaat daarna een stuk darm over (de twaalfvingerige darm). Daardoor komt de vertering later op gang, waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen in je lichaam.
  3. De maag maakt minder eetlustopwekkende hormonen aan.

Het merendeel van de patiënten raakt na een gastric bypass gedurende 1-2 jaar meer dan 60% van hun overgewicht kwijt.

Het verschil tussen een gastric bypass en een gastric sleeve

Het belangrijkste verschil tussen een gastric bypass en een gastric sleeve is dat bij de gastric bypass de darmen omgelegd worden en bij een gastric sleeve wordt een gedeelte van de maag verwijderd. Bij een gastric bypass wordt de maag wel verkleind, maar de gehele maag blijft zitten. Wat de beste keuze is, verschilt per patiënt.

Waar helpen wij je bij?

Bij RA-Medical kijken we wat de beste behandelmethoden is om je blijvend van je overgewicht af te helpen. We bereiden je voor op de operatie en maken een plan om ervoor te zorgen dat je op je streefgewicht komt en belangrijker nog op je streefgewicht blijft.