Gastric Sleeve

Een gastric sleeve is na de gastric bypass de meest uitgevoerde maagverkleinende operatie in Nederland. Deze chirurgische ingreep wordt ook wel sleeve gastrectomie genoemd.  Na een sleeve operatie verliezen de meeste mensen 60 tot 70% van hun overgewicht.

Wat gebeurt er bij een gastric sleeve operatie?

Bij de gastric sleeve operatie wordt de buitenbocht van de maag verwijderd, dit is ongeveer 60 tot 85 % van de maag. Er blijft een buisvormige maag (sleeve= mouw) over. Het resterende deel van de maag heeft een inhoud van ongeveer 100 tot 150 cc, vergelijkbaar met de grootte van een banaan. Deze ingreep zorgt ervoor dat beduidend minder voedsel kan worden gegeten. Bovendien wordt er door het kleine maagje minder hongerhormoon aangemaakt, waardoor je minder honger ervaart na de ingreep. Het darmstelsel wordt bij een gastric sleeve niet aangetast.

De sleeve gastrectomie vindt via een kijkoperatie plaats. Dus er wordt geen grote wond gemaakt. Hierdoor herstel je sneller en zijn er slechts kleine littekens.

gastric sleeve operatie

Voor wie is de sleeve gastrectomie geschikt?

In overleg met de arts, patiënt en deskundigen wordt vastgesteld welke ingreep het meest geschikt is. Je persoonlijke voorkeur speelt daarbij ook een belangrijke rol. Vrouwen die een kinderwens hebben kiezen vaker voor een sleeve, omdat de darm niet wordt omgeleid zoals bij de gastric bypass wel het geval is. Het voedsel wordt na een sleeve daardoor beter opgenomen voor de goede groei van de baby. Als je veel last hebt van maagzuurklachten (reflux)  is de sleeve minder geschikt.

Meer informatie

We begrijpen dat je persoonlijke situatie vragen op kan roepen. Ieder mens is uniek en daarom willen we graag samen met jou een behandeling op maat maken.

Heb je specifieke vragen dan kun je ons bellen op 088 – 800 85 90 of maak een afspraak voor een intakegesprek.

Meld je aan voor een intakegesprek

Meld je aan voor een gratis informatiebijeenkomst