Blijvend gewicht kwijtraken

We denken vaak dat een periode van streng op dieet gaan de juiste manier is om gewicht kwijt te raken. Inmiddels is hiernaar veel onderzoek gedaan en wat blijkt? Bij streng lijnen maakt je lichaam meer hormonen aan die de eetlust opwekken.

Stel, je gaat op een streng dieet gedurende bijvoorbeeld 2 maanden. Hierdoor val je af. Door het afvallen maakt je lichaam hormonen aan die de eetlust stimuleren.  Je krijgt daardoor meer trek. Je lichaam stelt dus alles in het werk om het oude (hoge) gewicht te behouden.

Als je stopt met het dieet is gemeten dat deze hormonen nog wel een jaar lang verhoogd in het lichaam aanwezig zijn. Daardoor ontstaat het jojo-effect. Of je nu dus shakes, afslankpillen of andere strenge diëten volgt, elke poging zorgt voor verhoging van de eetlustopwekkende hormonen. Hierdoor kom je weer aan in gewicht.

Hoe blijvend afvallen?

Door stapsgewijs je leefstijl aan te passen, kan je lichaam geleidelijker wennen aan de nieuwe situatie en kan het jojo-effect worden voorkomen. Deze nieuwe leefstijl zal uiteindelijk een gewoonte voor je zijn. Het team van RA-Medical kan jou bijstaan om je doel te bereiken.

We helpen je bij:

  • Het aanleren van een gezond en regelmatig eetpatroon voor de lange termijn.
  • Het leren herkennen van je eigen valkuilen, vrijwel iedereen heeft ze
  • Het aanpakken van emotioneel eetgedrag
  • Verhogen van je eigen motivatie om te bewegen en te sporten

Voor mensen met matig overgewicht of een lichte vorm van obesitas zal dit al helpen om een lager gewicht te bereiken en te behouden.

Ben je ernstig obees, dan is de enige bewezen manier om langdurig gewicht kwijt te raken leefstijlverandering gecombineerd met een operatie om af te vallen.

Meld je aan voor een intakegesprek