Overig operatief

Overige operatieve behandelmethoden

Na jaren van vruchteloze pogingen om af te vallen, valt een operatieve behandeling te overwegen. In de loop der jaren zijn er uiteenlopende operatieve behandelmethode ontwikkeld met als doel het overgewicht binnen een redelijke termijn blijvend terug te dringen. De meest voorkomende operatietechnieken om het lichaamsgewicht blijvend te reduceren zijn de maagband en de gastric bypass. Overige regelmatig toegepaste operatietechnieken zijn de gastric sleeve en de maagballon. Deze worden hieronder toegelicht.
image_67

Maagband

De maagband wordt door middel van een ‘kijkoperatie’ vlakbij de overgang van de slokdarm naar de maag geplaatst. De maag hoeft hierbij dus niet ingesneden te worden. De kijkoperatie heeft de voorkeur boven een zogenaamde open procedure omdat de kans op complicaties veel kleiner is. Bovendien is er sprake is van een sneller herstel.
Sinds de introductie van de maagband zijn er tienduizenden patiënten wereldwijd geholpen met deze operatietechniek. Tijdens een voorlichtingsgesprek wordt u hierover uitgebreid geïnformeerd. Meer over deze behandelmethode

Gastric Sleeve

Bij een Gastric Sleeve wordt de maag verkleind. Een groot deel van de maag wordt weggehaald en er blijft een kleine buisvormige maag over. De operatie wordt meestal gedaan bij patiënten met een zeer ernstig overgewicht. Ook wordt gekozen voor een Gastric Sleeve als een gastric bypassoperatie te risicovol is. De Gastric Sleeve is dan de eerste stap. In de toekomst zou de bypass nog aangelegd kunnen worden.

Tijdens een ‘kijkoperatie’ wordt de maag verkleind. De chirurg maakt hiervoor 5 sneetjes in de buik.

Complicaties

Iedere operatie brengt risico’s met zich mee. De risico’s van een Gastric Sleeve zijn gelijk aan die van elke grotere operatie.

  • Trombose
  • Wondinfectie.
  • Buikvliesontsteking ten gevolge van een lek in de maagwand.
  • Aandoeningen door een tekort aan vitaminen, eiwit en ijzer.
  • Bloedarmoede door een gebrek aan ijzer, vitamine B12 of andere vitamines.
  • Galsteenlijden.
  • Ontsteking van de slokdarm.

Resultaat

Het is onmogelijk om te voorspellen hoeveel u na de operatie zult afvallen. Het gemiddelde gewichtsverlies in het eerste jaar na de operatie is 40% van het oorspronkelijke overgewicht. In het tweede jaar is verder gewichtsverlies te verwachten al gaat dit langzamer dan in het eerste jaar. In de jaren daarna zult u alleen nog verder kunnen afvallen als u daar erg u best voor doet, door bv. intensief te sporten en uw voeding aan te passen.Geen wachttijden

Staat u elders op de wachtlijst voor een maagband of Gastric Bypassoperatie? Bent u op zoek naar professionele begeleiding na de operatie of wilt u uw maagband snel en vakkundig laten controleren en aanpassen?De medewerkers van Ra-Medical helpen u graag verder, zonder dat u op een wachtlijst komt. En de kosten? Die handelen wij in de meeste gevallen direct af bij de meeste Nederlandse Zorgverzekeraars. Wel zo makkelijk. Het gaat immers in de eerste plaats om uw gezondheid.

image_557