Behandelproces


Bent u na al die jaren alle dieten, pillen, afslankproducten en valse beloften zat?

 • U wilt een goed en deskundig advies?
 • U wilt echt worden geholpen om van uw extreem overgewicht verlost te worden?
 • U wilt een goede en eerlijke individuele begeleiding?
 • U bent gemotiveerd en bereid uw leef- en eetstijl te veranderen?

Dan kunnen de (medisch) specialisten van RA Medical, Obesitas Centrum Beverwijk u misschien helpen met een objectieve voorlichting over het ziektebeeld morbide obesitas en de verschillende behandelmethoden zoals:

 • Behandeling Maagband
 • Behandeling Gastric Bypass

Als u serieus overweegt om afscheid te nemen van uw extreme overgewicht, dan kunt u gebruik maken van de voorlichting- en intakebijeenkomsten bij RA Medical, Obesitas Centrum Beverwijk.
Deze voorlichting- en intakebijeenkomsten zijn gericht op uw persoonlijke situatie waarbij u de mogelijkheid heeft om serieus antwoord te krijgen op al uw vragen. Geen valse hoop of vage beloften maar heldere voorlichting en informatie op basis waarvan u zelf een besluit kunt nemen.
Na de voorlichting is het mogelijk om binnen drie maanden een maagband te laten plaatsen of een Gastric Bypass te laten uitvoeren door bemiddeling van onze consulenten met top-specialisten in erkende ziekenhuizen. Hierbij wordt ondersteuning geboden om uw aanvraag bij de zorgverzekeraar in te dienen. Voor meer informatie over vergoedingen, klikt u in het menu op de button Zorgverzekeraars en vergoedingen.

 • Wij begeleiden en ondersteunen u om uw extreem overgewicht medisch te behandelen;
 • Wetenschappelijk onderzoek vormt de basis van iedere behandeling;
 • Wij ondersteunen en verzorgen de aanvraag voor vergoeding bij uw zorgverzekeraar;
 • Open en eerlijke voorlichting;
 • U staat centraal, begeleiding op individuele basis


image_74
Voor een behandelmethode vindt altijd een voorlichtingsbijeenkomst, een intake en een screening plaats. Na de operatie volgt de nazorg. Het volgen van het nazorgprogramma is niet vrijblijvend. Het is noodzakelijk om de operatie ook daadwerkelijk tot een succes te maken.

Bij extreem overgewicht kunnen bepaalde organen in het lichaam vergroot zijn. Bij veel mensen met extreem overgewicht is vooral de lever vergroot. Tijdens de operatie kan deze grote lever in de weg zitten en de operatie bemoeilijken. Het is daarom verstandig al voor de operatie te zorgen dat de lever kleiner wordt. Dit kan vrij eenvoudig door gedurende vier weken een eiwitrijk en vetarm dieet te volgen.

Producten met veel eiwit zijn onder andere:

Melk, melkproducten, kaas;
Vlees, vleeswaren, vis, kip, ei;
Peulvruchten, sojaproducten.
Het is aan te raden om zoveel mogelijk van deze producten te gebruiken. Kies bij voorkeur de magere varianten van deze producten.

Producten waar veel vet in voorkomt zijn onder andere:

 • Roomboter, margarine, olie;
 • Vette vleessoorten, volvette kaas, worst, pate;
 • Volle melkproducten, milkshakes, ijs, slagroom;
 • Vette vissoorten zoals haring, paling, makreel;
 • Koek, gebak, cake, chocolade;
 • Chips, noten, kant en klaar salades.

Het is aan te raden om deze producten zo min mogelijk te gebruiken.


image_76

Maagbandoperatie

Na het plaatsen van een maagband is het normaal dat het operatiegebied gezwollen is. Daarom wordt tijdens de operatie het maagbandje meestal niet direct gevuld (opgespoten). De zwelling in het operatiegebied verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot weken. Volledig herstel mag na 6 weken worden verwacht. Door de zwelling kan het eten de eerste weken na de operatie moeilijk gaan. Het is daarom van belang om de eetadviezen goed op te volgen. De eetadviezen kunt u nalezen in ons boekje: ‘Maagband of Gastric Bypass…en nu?’ dat gratis is te downloaden via het menu op deze site.

Voeding na een Gastric Bypassoperatie

Ook na een Gastric Bypassoperatie is het normaal dat het operatiegebied gezwollen is. De zwelling in het operatiegebied verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot weken. Volledig herstel mag na 6 weken worden verwacht. Door de zwelling kan ook na deze operatie het eten de eerste weken na de operatie moeilijk gaan. Het is daarom van belang om de eetadviezen goed op te volgen. De eetadviezen kunt u nalezen in ons boekje: ‘Maagband of Gastric Bypass…en nu?’ dat gratis is te downloaden via het menu op deze site. Voor mensen met een Gastric Bypass is het belangrijk om voorzichtig te zijn met (vloeibare) producten die suikers bevatten. Suikers kunnen dumpingklachten veroorzaken.

Gewichtsverlies na de operatie

Na het plaatsen van een Maagband of Gastric Bypassoperatie is het de bedoeling om af te vallen. Gewichtsafname is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen. Maar hoeveel gewichtsverlies mogen we na de operatie verwachten? Ga altijd uit van een periode van 12-18 maanden om uw doel te bereiken. Verwacht geen wonderen! In de eerste 6 weken na de operatie is het normaal dat het lichaamsgewicht met 3-10 kg zal afnemen. Houd er rekening mee dat dit zeker niet alleen vet is. Ook door vochtafname zal het gewicht in deze periode afnemen.

1e tot en met de 3e maand 15 kg gewichtsafname
3e tot en met de 6e maand 6 kg gewichtsafname
6e tot en met de 9e maand 4 kg gewichtsafname
9e tot en met de 12e maand 3 kg gewichtsafname

In het tweede jaar zien wij het lichaamsgewicht iets toenemen (gemiddeld met 3 kg). In het derde jaar zien verdwijnen deze extra kilo’s meestal weer. Over een periode van 3 jaar mag een gemiddeld gewichtsverlies van tussen de 25-35 kg worden verwacht.

Let op! Dit zijn gemiddelden. Ieder mens reageert anders.

Het lichaamsgewicht zal afnemen maar de snelheid waarmee het gewicht afneemt verschilt van persoon tot persoon en is onder andere afhankelijk van verschillende factoren. De operatie is echter een hulpmiddel. Zonder verandering/aanpassing van het eetpatroon en de leefstijl valt het resultaat tegen.

Het gewichtsverlies na een Gastric Bypass ligt in de eerste 18 maanden hoger in vergelijking tot een maagband. Gemiddeld zien we een gewichtsreductie tussen de 25-40 kg. Over een periode van 3 jaar mag een gemiddeld gewichtsverlies van tussen de 35-50 kg worden verwacht.

Let op! Dit zijn gemiddelden. Ook na een Gastric Bypass reageert ieder mens anders. Het lichaamsgewicht zal zeker afnemen maar de snelheid waarmee het gewicht afneemt verschilt van persoon tot persoon.


image_78
Voor een behandelmethode vindt altijd een voorlichtingsbijeenkomst, een intake en een screening plaats. Na de operatie volgt de nazorg. Het volgen van het nazorgprogramma is niet vrijblijvend. Het is noodzakelijk om de operatie ook daadwerkelijk tot een succes te maken.

Wij zijn gespecialiseerd in de begeleiding voor, tijdens en na de behandelingen en operaties. Ook voeren we aanvullende medische ingrepen uit. Jaarlijks zijn er in ons centrum meer dan 10.000 consulten.

In ons team beschikken we over gespecialiseerde internisten, verpleegkundigen, diëtisten, mental coaches, maatschappelijk werkers en psychologen. Overgewicht heeft immers veel te maken met gedrag en omgeving.

Wij vullen de operatie aan met een uitgebreid multidisciplinair nazorgprogramma om ook het leefpatroon aan te pakken dat tot het overgewicht heeft geleid. Omdat onze medewerkers werkzaam zijn in de wereld van medisch onderzoek, kunnen zij continu de nieuwste bevindingen op het gebied van morbide obesitas in onze behandelingen verwerken.

In het hoofdmenu vindt u meer informatie over het gewichtsverlies na de verschillende operaties. Ook informeren wij u graag over de mogelijkheden van plastisch chirurgische ingrepen zoals buikwandcorrecties.

Wist u dat..

Behandelingen vaak door uw zorgverzekeraar vergoed worden?
Wij alleen samenwerken met erkende ziekenhuizen?
Wacht 30-45 minuten met drinken na een maaltijd
RA Medical staat voor kwalitatief hoogstaande medische zorg?

Basisregels voor het eten

 • Eet rustig en kauw minstens 10-15x per hap
 • Eten en drinken gescheiden houden
 • Wacht 30-45 minuten met drinken na een maaltijd
 • Stop direct met eten zodra u een vol gevoel heeft
 • Gebruik dagelijks een multi-vitamine (bij RA Medical verkrijgbaar)
 • Gebruik dagelijks voldoende vocht
 • Vermijd koolzuurhoudende dranken
 • Eet gezond, gebruik weinig vet en geen of weinig (toegevoegde) suikers

Belangrijke factoren tempo gewichtsverlies

 • Operatietechniek of type maagband
 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Eetpatroon voor en na de operatie
 • Hormoonhuishouding
 • Lichaamsbeweging
 • Complicaties tijdens of na de operatie