Gezond gewichtEen gezond gewicht is belangrijk; mensen met een gezond gewicht lopen minder risico op gezondheidsproblemen dan mensen die last hebben van overgewicht. Maar ook mensen met ondergewicht lopen risico’s. Het is een vergeten groep, omdat de meeste mensen immers bezig zijn om gewicht kwijt te raken. Bij zowel over- als ondergewicht moet uitgezocht worden wat de oorzaak is. Om te beoordelen of u een gezond gewicht, over- of ondergewicht heeft, kunt u uw Body Mass Index (BMI) berekenen.

De exacte berekening van uw BMI vindt altijd (nogmaals) bij Ra-Medical plaats en kan door afronding soms afwijken van de door u uitgevoerde berekening.

Body Mass Index: Standaard:
<20 Ondergewicht
20-25 Gezond gewicht
25-30 Overgewicht
30-40 Vetzucht (Obesitas)
40 en hoger Extreme vetzucht (Morbide Obesitas)

Behandelopties obesitas

Miljoenen mensen gaan eerst op dieet, gaan sporten of nemen medicatie om hun overgewicht aan te pakken. Helaas wijzen studies echter uit dat de meeste mensen daarna niet op gewicht blijven, ondanks hun vele inspanningen. Mensen met morbide obesitas wacht een nog grotere uitdaging als het gaat om groot gewichtsverlies op lange termijn.

Niet-operatieve behandeling
De meest gangbare manier om gewicht te verliezen is minder te eten en meer te bewegen. Maar als dit geen goed resultaat op de lange termijn oplevert, en dat geldt voornamelijk voor mensen met (morbide) obesitas, dan is een operatieve behandeling een uitkomst.

Operatieve behandeling
Studies wijzen uit dat het gewichtsverlies na een operatieve behandeling van mensen met (morbide) obesitas op lange termijn betere resultaten geeft dan gewichtsverlies door non-operatieve behandeling. Echter, het is een hulpmiddel. Gedragsverandering, aanpassing van uw leefstijl, aanpassing van uw eetpatroon en veel zelfdiscipline zijn allemaal noodzakelijk om een operatie voor gewichtsvermindering tot een succes te maken. Er zijn verschillende categorieën operaties:

Restrictief Reduceert de hoeveelheid voedsel die de maag kan bevatten, maar heeft geen invloed op de normale vertering van voedsel en voedingsstoffen.
Malabsorptie Verkort het verteringstraject om zo de opname van calorieën en voedingsstoffen te beperken.
Combinatie Beperkt de hoeveelheid voedsel die de maag kan bevatten en de opname van calorieën door verkorting van het verteringstraject.
Meer weten? Lees dan verderBMI Calculator

kg
cm